Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2010 15:31 - В чест на кафе-кръчма "Водолаза"
Автор: krymonavt Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2761 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 06.11.2010 01:26


Драги приятели,

Пловдив действително е град богат на забележителности. Едва ли има българин, който да не е виждал/чувал за/посещавал Стария град, римския театър или тепетата. Но нейде отвъд бермудския триъгълник, заключен между Джендема, Бунарджика и Сахат тепе лежи една друга, малко позната пловдивска тайна, за която дори мнозина местни жители не подозират. В безконечния архипелаг от филибейски кръчми едно апокрифно име разпилява вълните на времето като протестиращ земеделец прясно мляко пред министерски съвет. Разбира се, става дума за кафе-кръчма „Водолаза” (оригиналният правопис е запазен)-пчелата майка на „достъпните” питейни заведения в Пловдив.

image

Историята на „Водолаза” е мъглива точно колкото паметта на посетителите му след второто питие, но за сметка на това местоположението му по-стратегическо от Босфора и Дарданелите взети вкупом. „Водолаза” е акостирал на китната улица „Младежка”, което отчасти обяснява средната възраст на посетителите (около 67,3762 години; някои се кълнат, че помнят подписването на Ньойския договор и други исторически събития от съдбовно национално значение).  „Водолаза” изобщо не е толкова лесен за локализиране, колкото гръмкото му име предвещава. Желаещият да се добере до заветния пристан трябва да се провре през лабиринта от тенекиени магазини за иначе маркова парфюмерия, редувани с баничарница, чорапена борса и зеленчукови сергии, които оформят съседния „Водолазу” пазар. През лятото, всички опити за достигане откъм противоположната страна са също обречени на неуспех, благодарение на отбранително ситуираните барикади от дини, докарани за продан в големия град от мургави посланици на Хасковлийски и Свиленградски околия.

image Водолаза фасада

Въпреки, че не притежават ехолокационните способности на някои морски твари, „Водолаз”-ите винаги намират своя път в кораловия риф от препятствия, обкръжаващ техния бастион, което логично насочва вниманието ни към екстериорния дизайн на споменатата питиепродавница. „Водолаза”, скъпи приятели, е дуалистично решен в керемиден червен цвят на тенекиената си фасада, гарниран със смело тъмносиньо на задните (също толкова ламаринени) стени. Градските легенди не отронват нито ред за дръзкия подтик, материализирал се в такъв цветови фурор. Тук е мястото да споменем, че на гръбната стена, неизвестнен зограф, може би в унес по отминалото лято 1972 в Мичурин, е дал воля на въобръжението си; акт, виден и до днес под формата стенопис на устремен подводничар, акомпаниран от също толкова категоричен надпис „ВОДОЛАЗА”. За зъл късмет, мнозина от посетителите оценяват този изблик на носталгия основно с добре насочена струя урина в малките часове на нощта. Точно над входа, като самотен фар в безкрайната морска шир, примигва табелка „Пийте Кока-Кола”, под която някак резонно, но същевременно гордо на посетителя се указава, че именно това е кафе-кръчма „Водолаза”.

Дали от имперска жажда за експанзия, или по чисто търговски съображения, заведението от нашия разказ се разрастна значително в последното деситилетие. Като същ октопод, „Водолаза” започна да прикотвя близкостоящите пейки, снябдявайки ги с маси, добре циментирани за удобство на клиентите (мобилните пластмасови маси дават лъжовна опора на някои гости, които в опитите си да намерят така необходимия им баланс често пъти погрешно се уповават на пластмасовите мебели и неминуемо изпитват здравината на асвалта). Интересен колорит към външния изглед на кафе-кръчмата добавят брезентовите военни маскировъчни мрежи/сенници, които в горещите летни дни предпазват чувствутелните темета на посетителите от знойното тракийско слънце. По отношение на сенниците „Водолаза” надживя значително „При Коко” и бар-скара „Кавала”, чийто мрежи бяха плячкосани по най-безпардонен способ непосредствено след фалитите им (трагедията на бар-скара „Кавала” е, че тютюневият склад в който се помещаваше ханчето беше сринат).

image

Но нека оставим битовизмите настрана и заедно се гмурнем в дивната вътршност на „Водолаза”. Прекрачвайки прага посетителят се потапя в една вселена от тежки, взаимноприплетени миризми (основно на цаца и мастика), пъстри гледки и меки, успокояващи звуци. Вдясно, откъм кухнята, като песен на меланхолични сирени се носи ритмичното бълбукане на олио, допълнено от мажорното ръмжене на хладилника „Минск”, в чиято паст се приютяват хранителните продукти (споменатата цаца, картофи и сирене) тъй обичани и ценени от пригладнелите гости. Отляво, към ушите на новодошлия се стелят акордите на класически рок балади от 70-те и 80-те години (Пърпъл, Цепелин, Куин и др.), възпоризведени с не дотам добро качество от касетофона (да, касетофон, компакт дискът все още е тера инкогнита във „Водолаза”) над бара. Чалга почти липсва. Вътрешността на „Водолаза” предлага безподобен пир за визуалните възприятия-цветове и форми мамят окото от всеки ъгъл. Както във всяка уважавана кръчма, и тук изобилствува с плакати на местни футболни клубове. За разлика от повечето заведения, чиито собственици са фанатизирани последователи на един единствен отбор, тук помирително са окачени постери на втородивизионните пловдивски дружини „Марица” и „Спартак”. С цел да не бъде отблъсната нефутболната клиентела, част от стените са декорирани с календари на поразсъблечени госпожици, обикновено промотиращи автомивки, фирми за металообработка, таксиджийски компании и други високонравстени препитания. Естествено, голотата е с мяра, от уважение към десетките пуритани, които се стичат към „Водолаза” ежедневно.

image Водолаза - табела

Барът за посетителите на „Водолаза” е това, което е Божи гроб за християните и Мека за мюсюлманите-сакрално място, което се посещава със сигурност поне веднъж, макар в повечето случаи многократно. Усещането за всевишна намеса не напуска госта през целия престой на бара-няма как иначе да си обясним „непосилните” цени от 80ст. за водка/ракия (описани в менюто като „Кислород за водолази”) и 30ст. за газирана вода. Забележителен факт във „Водолаза” е, че „малкото” питие съдържа 100 грама течно здраве; количеството се отмерва чинно пред поръчващия, за да няма упреци за спестени грамажи. Чувстото за духовно принадлежност, за сплотеност и близост изкристализира и в бащинския съвет „Ако те изгонят от вкъщи, върни се пак”-стратегически разположен над бара псалм, следван чинно от болшинството местни посетители след поредните порции семейни дразги и несгоди. Анализирайки водолазното братство, трябва да отбележим, че редовната клиентела се състои от една хомогенна маса от студенти/ученици, местни алкохолици, пенсионери, строителни работници и онази група, наречена условно „всички останали”, която често варира както откъм количество, така и откъм съдържание (далеч не е изключение милата картинка на дядо, баба и внуче цоцкащи дружно облак в 11.30 сутринта). В отсъствието на „всички останали”, „Водолаза” е под абсолютната власт на редовните си абонати-образи достойни за отделна новела или дори цял роман. Като пример ще посочим само Жен Шен-а (истинско име незнайно), според когото билката жен-шен расте само на две места на планетата-в Хималаите и на собствената му тераса. Същият с плам се самоопределя като диагностик/лекар и услужливо предписва лечение на стотици болежки (от артрит, през кокоша слепота та чак до проблеми с менструацията), всички лечими пряко или косвено с жен-шенова терапия.

image

Около полунощ, когато конвертираните в алкохол парични наличности на повечето подводничари са изчерпани, страничният наблюдател често става свидетел на едно почти библейско човеколюбие. Верни на приказката „болен здрав носи”,  добре подредените алконавти, крачейки по Вапцаровски рамо до рамо и уповавайки се един другиму за равновесие дружно поемат към обятията на гостоприемната нощ, само и само за да се завърнат отново с утроени сили на следващия ден. И ако си мислите, прелюбезни приятели, че в този живот всичко тече и всичко се пие, ако ви изгонят от вкъщи и всичко изглежда безнадеждно, ако шефът ви е г*з голям, ако кризата, съпругата и любовницата ви удрят по джоба, то знайте, че във „Водолаза” винаги ще намерите сродна ранима душа с която да споделите бално и драго. Ако ли не-то поне може да се матирате безпаметно за 5лв. За конец на цялата тази безмислица прилагаме един скромен стихоплет с незнаен автор:

Ода за "Водолаза"

"Водолаза", "Водолаза", искам тамо да навляза,
Бира, цаца, к"во ли не, радват моето сърце.
Чаши-Мариански падини, с пиво пълни до зори.
Пенсионери и студенти са редовните клиенти.
Стъкларията е дефицит, всеки пие като кит.
А русалката едничка носи цацички в паничка.
От прочутите мезета вече всичко е в лекета.
Чуден пикчър на стената - водолаза под водата
А сепаренцето зелено, с пейчици е заменено.
Свети надписът красив - "Кафе-кръчма-апeрAтив"
Тук клиентите непретенциозни зяпат спортове луксозни.
А от всичко най-любим е цигареният дим,
Тоз божествен аромат на изпарения богат.
Тамо нейде в тъмнината чака те вратата.
Кат" самотен фар в морето, вика те WC-то
Нужник, вомиториум в едно - помещението е добро.
И сапун обагрен с косми, чака всички важни гости.
Къркани алкохолици се изнасят по терлици.
Всеки е пиян на чук и утре пак ще бъде тук.

 

Тук събираме се всеки ден, аз със теб и ти със мен.
Нижем строфи, пием бири, от живота сме щастливи
И тапетът ни един и същ, "Водолаза" вездесъщ.
Фен-клубът, това сме ние, ха, наздраве и да пием.

От
Кry4mi.com


Тагове:   пловдив,   фен,   водолаз,   чест,


Гласувай:
1



Следващ постинг

1. анонимен - Get massive web traffic and backlinks with best xrumer service
01.02.2012 01:28
Get up to 100000 forum backlinks with our backlinks service & massive targeted traffic Get amazing online web traffic using superb backlink blast available. We can post your custom message up to 100’000 forums worldwide, get insane amount of backlinks and amazing targeted web traffic in very short time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!! Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website or blog will get instant traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks so your site will get targeted long term traffic from search engines. Order now: <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a>
цитирай
2. анонимен - Xrumer service - we publish your marketing message up to 100K forums worldwide
19.02.2012 12:14
Best backlinks and website traffic service - we publish your marketing message up to 100'000 forums worldwide price starting only from $29 Get large web traffic using superb backlink service today. We are able post your marketing message up to 100’000 forums worldwide, get insane amount of backlinks and amazing targeted online web traffic in shortest time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!! Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website or blog will get instant traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks so your site will get targeted long term traffic from search engines. Order now: <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a>
цитирай
3. анонимен - get #1 rsimple seoankings with simple plugin without being affected by any Google Updates
03.11.2012 19:21
Would you like to discover the secret how I’ve achieved multiple number 1 ranking positions for my wordpress website with simple seo plugin without being affected by any Google Updates?

And how you can get same results for your krymonavt.blog.bg wordpress site and finally start to get tons of laser targeted traffic from search engines and get lot more sales...

I’ve set up a webpage where you can see my results (they’re impressive) and discover how I did it all here:

http://best-wp-seo-plugin.com

Now it’s important to note it’s got nothing to do with directories or article marketing or link building.

It’s just a simple plugin I used on my site, one which you can use on your krymonavt.blog.bg website to help boost your rankings as well.

Find out more here:

http://best-wp-seo-plugin.com
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krymonavt
Категория: Лични дневници
Прочетен: 50515
Постинги: 21
Коментари: 18
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031